Chemické experimenty

11. 4. 2025 Triboluminiscence

Co může v chemii zářit?  ... od roztoků po plameny.  Vsadil bych se, že krystal to nebude NIKDY! A přitom se to děje ...  nejedná se o výjimečný jev.

Jde o triboluminiscenci, neboli vznik světla při tření či lámání krystalů. Takovou vlastnost vykazuje celá řada látek, např. i  krystalový cukr. Vznikající záření však není výrazné a pro povšimnutí záblesků se musí experimentovat v úplné tmě. Pro viditelnost výsledku okem za denního světla, jsme připravili krystalickou látku bis(trifenylfosfinoxid) manganatý, který má výraznou triboluminiscenci. Jako vždy bylo nutné spočítat některé hmotnosti či objemy vsádek do reakce pomocí přiložené tabulky ...  s opakováním z minulého praktika proběhla příprava bez problémů. 

„Občas se hodí  co děláme v laboratoři na olympiádách  ... tam můžu valit a nemám takový strach.“

„Dnes se daří a doufám, že nic nebouchne.“ 

„Počítání je dnes jednoduché.“

  

 

14. 3. 2025 Příprava 2-(2,4-dinitrobenzyl)pyridinu

Organickou syntézou jsme připravovali nitrovaný derivát 2-benzylpyridinu, který má zajímavé fotochromní vlastnosti. Při posvitu světlem u něj dochází k fotochemické izomerizaci: projuje se tvorbou modrého zabarvení. Celá procedura syntézy byla komplikovanější tím, že fotochromní vlastnosti má jen určitý polymorf látky ... a k tomu museli správně spočítat vhodné hmotnosti navážek z uvedených molárních množství! Nakonec všichni si zdárně připravili svůj syntézní produkt!

  

 

7. 2. 2025 Příprava indiga

Jedná se o barvivo textilií s dlouholetou tradicí. Dříve se získával z indigovníku pravého, s rozmachem textilního průmyslu se již však připravuje chemicky. Snad nejznámějším příkladem použití jsou džíny či riflové bundy. 

Jednoduchou chemickou reakcí si studenti připravili příslušné barvivo a poté pomocí redukce jej převedli do roztoku, ve které již prováděli obarvení.  Někteří barvili ponožky, jiní experimentovali s batikou na tričkách. Mnohé výsledky byly opravdu velmi stylové!

 

 

17. 1. 2025 Esterifikační reakce

Bezpečnost práce v laboratoři je prioritní ... naučili jsme se čistit chemické sklo, pracovat s vybavením laboratoře a seznámili se s možnými riziky při práci.

Připravovali jsme isoamyl-acetát. Vůně takového esteru je nezaměnitelná, velmi připomíná všeobecně známé banánové aroma cukrovinek či bonbónů. Pro získání takového aromatu bylo nutné správně spočítat vhodná množství reaktantů a poté provést jejich esterifikační reakci. Po přečištění a destilaci produktu se už laboratoří nesla vůně připraveného aroma. Domů jsme po 4hodinovém úsilí nešli s prázdnou: přečištěný produkt jsme si odnesli ve skleněných nádobkách.