T-exkurze

Chipsy z dubové kůry

Instituce: Veterinární univerzita Brno
Fakulta/ústav: Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Další údaje o pracovišti: Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu
Lektoři: MSc. Dani Dordevic, Ph.D.

Popis:

Jaké produkty z lesních stromů jsou už dostupné na trhu a jaké další produkty by se daly vyrobit?
Dají se použít části lesních stromů do jedlých a biodegradabilních komodit?
Jaké bioaktivní látky se nachází v lesních stromech?
Na T-exkurzi se naučíme, jaké jsou způsoby použití částí lesních stromů jako součást jedlých a biodegradabilních komodit. Řekneme si, které bioaktivní látky jsou přítomné v dubové kůře, dubových listech a některých dalších druzích stromů, které se běžně nepoužívají a neaplikují do jedlých a biodegradabilních komodit.  Naučíme se vyrábět jedlé/biodegradabilní obaly s přídavkem extraktu z kůry stromu a zhodnotíme, jak přídavek extraktu ovlivnil texturální a chemické vlastnosti experimentálně vyrobených obalů. Zároveň zkusíme vyrobit chipsy z kůry dubu a zhodnotíme texturální vlastnosti experimentálně vyrobených chipsů v porovnání s běžnými chipsy.   
Zdůrazníme, které kroky experimentální výroby jedlých a biodegradabilních  komodit jsou kritické z hlediska výroby a zdravotní nezávadnosti.
Cílem exkurze je seznámit Vás s možností aplikace kůry stromů do některých, můžeme říct, ne tak tradičních komodit a zároveň se naučíte zhodnotit výrobky texturálními a chemickými metodami.