T-exkurze

Senzorická analýza potravin

Instituce: Vysoké učení technické v Brně
Fakulta/ústav: Fakulta chemická
Další údaje o pracovišti:
Lektoři: doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D.

Popis:

Víš co je to senzorická analýza ? Definice říká: je to  „analytická metoda, při níž se tzv. senzorické (organoleptické) vlastnosti stanovují pomocí lidských smyslů“. Ale nenech se odradit odbornou definicí, jedná se o poměrně novou a velmi zajímavou metodiku. Samozřejmě že její základy vycházejí z obyčejné konzumace jídla, ale správná senzorická analýza není žádné pochutnávání, ale skutečná vědecká práce.

Mezi hlavní senzorické vlastnosti patří vzhled, barva, chuť, vůně, konzistence (textura) a je tedy jasné, že její hlavní použití je při hodnocení potravin. Už naši prapředkové používali svoje smysly, aby rozpoznali jedlou potravu od nejedlé či jedovaté a tato schopnost nám zůstala do určité míry dosud. Přestože potrava by pro nás měla být především zdrojem energie a živin, dnešní člověk často jí i když nemá hlad. Potrava přestala být pouze nutností a stala se jednou z životních radostí, řada pochutin se konzumuje jen kvůli svým příjemným senzorickým vlastnostem. Nicméně senzorická analýza nachází uplatnění i v jiných oblastech. Třeba kosmetické výrobky, u nichž se dnes požaduje, aby kromě hlavního účinku také příjemně voněly.

Zkrátka od svého vzniku cca v polovině minulého století senzorická analýza získává stále více na důležitosti. Dobrým výrobcům záleží na tom, aby jejich výrobky byly kvalitní, a i dnes, kdy máme k dispozici nejmodernější přístroje, některé vlastnosti nelze přesně změřit jinak, než vložením do úst zkušeného odborníka.

V rámci naší T-exkurze si povíme, jak a za jakých podmínek se senzorické hodnocení provádí, prohlédneme si naši senzorickou laboratoř a na závěr v praktické části si budeš moci vyzkoušet, jak fungují Tvoje smysly. Poznáš různé barvy ? Víš jak voní třeba skořice ? Poznáš sladkou, kyselou, hořkou, slanou a tzv. umami chuť ? Není to tak úplně jednoduché, přijď a uvidíš a třeba v sobě odhalíš budoucího senzorického „experta“.